Ben je het zat dat je niet echt mee kan doen met je kinderen? Dat je na het oplopen van de trap al buiten adem bent en je al jaren niet echt meer hebt kunnen fietsen? Dan is het goed om meer conditie op te doen. Wellicht heb je al jaren het goede voornemen om hiermee aan de slag te gaan, maar komt er telkens niets van. Daarom is het fijn om met een plan van aanpak te komen. Om te weten hoe je jouw conditie verder op kunt bouwen en hoe je dit zo effectief mogelijk aan kunt pakken. Maar hoe bouw je conditie op? Waar begin je? We geven 6 tips om je op weg te helpen.
1. Schakel een professional in
Wanneer je merkt dat het echt heel slecht gesteld is met jouw fysieke gezondheid, doe je er goed aan om een professional in te schakelen. Je kunt advies vragen bij de huisarts, maar je kunt ook contact opnemen met een goede sportschool. Hier zijn genoeg trainers te vinden die jou kunnen helpen bij het maken van een plan op maat. Zo weet je precies aan welke oefeningen je je moet houden om jouw doelen te kunnen behalen. Bovendien ga je zo ook niet te snel en bouw je het op een rustig tempo op. Hierdoor zal je zien dat je veel sneller resultaten zult boeken. Een lidmaatschap op de sportschool is sowieso geen slecht idee. Zo kun je ook bij slecht weer aan je conditie werken. Ook biedt dit een goede spreekwoordelijke ‘stok achter de deur’ om te voorkomen dat je weer terugvalt in je oude patroon. Voor de mensen lekker buiten willen sporten kunnen natuurlijk ook altijd met een Mindful Run/Walk of Mindful Cycling cursus meedoen.
2. Wees geduldig!
Je kunt niet wonderen verwachten van een enkele training. Je lichaam is vooral gebaat bij herhaling. Wanneer jij herhaaldelijk aan de conditie werkt, zal je merken dat het iedere week een klein stukje beter zal gaan. Probeer daarom vooral je geduld te bewaren. Op die manier voorkom je dat je snel teleurgesteld raakt met het resultaat, terwijl je eigenlijk gewoon heel goed bezig bent. Het is slim om eventueel steeds kleine doelen te stellen en jezelf te belonen als je deze hebt behaald. Denk bijvoorbeeld aan twintig minuten wandelen zonder buiten adem te raken. Dit zijn kleine dingen waar je langzaam naar toe kunt werken. Zodra je merkt dat er echt sprake is van vooruitgang, zal je ook merken dat je steeds meer gemotiveerd raakt.
3. Stel (realistische) doelen
Verandering in gang zetten is moeilijk, verandering volhouden is nog moeilijker. Zeker bij sporten is dat het geval. Het is immers eenvoudig om op de bank te blijven hangen en een sportsessie over te slaan. Een keertje kan, maar je ziet vaak dat dit het geval is van verzaken. Door jezelf doelen te stellen kun je het verzaken voorkomen. Denk aan een hardloop evenement, streef gewicht, of gewoon een gelukscijfer hoe tevreden je met jezelf bent. Het mag best een beetje ambitieus zijn, besef wel dat hoe moeilijker je het jezelf maakt het ook een blok aan je been kan worden. Loop je nu 5 kilometer? Dan is het een mooie uitdaging om in een jaar naar 15 kilometer uit te bouwen en bijvoorbeeld mee te doen aan de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.
4. Doe iets waar je plezier aan beleeft
Als je iemand bent die een hekel heeft aan sporten, kan het best lastig zijn om je hier toe te zetten. Daarom is het zo belangrijk om voor iets te kiezen wat je écht leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan dansen of fietsen. Misschien vind je het wel fijn om iets in teamverband te doen. Onderzoek de verschillende mogelijkheden. Zodra je iets hebt gevonden waar je echt van geniet, zal je merken dat je veel beter gemotiveerd bent om verder te gaan.
5. Doe het samen
Deze tip ligt dichtbij nummer vier. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het makkelijker is om samen conditie op te bouwen. Motiveren, uitdagen en geluk zijn belangrijke succesfactoren. Een trainingspartner helpt je te blijven bewegen en zo doe je hetzelfde bij je partner. Train jij al samen?
6. Zet lichaamsbeweging centraal bij alles wat je doet
Heb je een kantoorbaan en zit je veel? Helaas, dat blijkt vaak slecht te zijn voor onze conditie. Gelukkig kun je kleine gewoontes aanpassen om alles aan de nodige beweging te komen. Drink voldoende water, dat is goed voor je. Als bonus moet je ook vaker naar het toilet, waardoor je meer beweegt. Ook kun je staand vergaderen en bij collega's langslopen als je iets wilt vragen of bespreken. Dat is toch veel persoonlijker dan elkaar online berichten te sturen.
Denk verder ook aan fietsen naar kantoor in plaats van de auto. De trap gebruiken in plaats van de lift en als laatste de boodschappen wandelend te halen in plaats van met de auto. Scheelt brandstof en is vaak ook direct een kleine krachttraining voor je bovenlichaam.
Heb je vragen of wil je meer weten over dit onderwerp? Vul dan onderstaand formulier in.