Hoe je monkey mind dit jaar wel voor je kan werken

Boeddha schijnt het al gezegd te hebben, we hebben allemaal een monkey mind. Maar wat betekent dat nou precies? En wat kun je ermee doen?

 

Het is niks anders dan je eigen rusteloze gedachten die alle kanten opschieten alsof je van de ene tak naar de andere slingert. Je gedachten zijn bezig met de volgende banaan, het volgende grote onbereikbare doel, of het volgende kleine dagelijkse doel. Het is je eigen hoofd dat bezig wil blijven, nooit stil is en dat eigenlijk gevuld is met allemaal verschillende dronken aapjes die continu om aandacht schreeuwen en nooit stoppen met praten. Volstrekt menselijk  en onbeheersbaar, of toch wel?

 

Typische dingen waar je monkey mind zich mee bezig houdt:

 

• Je dagelijkse eindeloze to-do lijstje

• Onberedeneerde angsten en belemmeringen

• Vervelende dingen uit het verleden die niet meer veranderd kunnen worden en achter je liggen

• Oordelen en veroordelen in plaats van open-minded dingen bekijken

• Doemscenario’s over  de toekomst

 

Wat je vooral niet moet doen is om je monkey mind stil te krijgen. Allereerst omdat dat niet lukt. Het bestaat namelijk niet om ergens NIET aan te denken. Stel je nog maar even voor dat je niet aan een roze olifant mag denken. Volstrekt onmogelijk. De kunst is dan om je geest met iets anders te vullen. Een soort afleiding voor de aapjes in je hoofd. Je kunt dan als het ware in gesprek gaan met de aapjes, want zeer waarschijnlijk willen ze je ook iets vertellen. En als je niet luistert gaan ze alleen maar harder schreeuwen. Herkenbaar?

Dat voor wat betreft de theorie. Ik heb zelf gemerkt dat ik wel iets te doen moet hebben om de aapjes in mijn hoofd te temmen.

 

Boeddha adviseert al meer dan 2500 jaar om te mediteren. Meditatie is een prachtig instrument om je geest te kalmeren en om de aapjes stil te krijgen. Soms  lukt dat vanuit een stille meditatie, maar wat voor mij nog veel beter werkt is om dit vanuit beweging te doen.

 

De stofjes die mijn hersenen aanmaken tijdens het lopen of hardlopen geven helderheid over wat mijn aapjes mij vertellen. Het lukt mij om tijdens het lopen te luisteren en ‘in gesprek te gaan’ met de aapjes.

 

Meer dan eens kom ik terug van een Mindful Run met rust in mijn hoofd, nieuwe ideeën en antwoorden op eerder gestelde vragen.

 

Het mooie van een getemde monkey mind is namelijk dat de aapjes met focus en stilte de kracht en energie van een gorilla ontwikkelen.

 

Wil jij dit ook ervaren? Schrijf je dan in voor Mindful Run cursus en zet je monkey mind om in een Boeddha mind.

 

Barbara Tjin A Koeng-Gijtenbeek

Mindful Run Rozendaal Velp

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0