3 eenvoudige mindfulness-technieken om paniek aanvallen tegen te gaan.

Ademhalingen tellen.

 

Let op je ademhaling. Adem je hoog of adem je laag? Ben je een borst of buikademhaler.

Word je steeds meer een borstademhaler naarmate je meer in paniek raakt? 

 

Neem even de tijd om je ogen te sluiten en je aandacht te richten op het tellen van de ademhalingen.

 

Als je merkt dat je heel snel telt, kijk dan of je je kunt concentreren op slechts een of twee lange in- en uitademingen. Maak je geen zorgen als je niet voorbij een of twee kunt komen. 

 

Als je merkt dat je geest is afgedwaald van het tellen, gefeliciteerd! Je hebt een moment van mindfulness beleefd onder extreem uitdagende omstandigheden.

 

Kijk naar de omgeving. 

 

Als je door je ogen te sluiten meer in paniek raakt, open dan je ogen en begin je omgeving te ervaren.  Kijk naar de grond, het plafond, een stoel, een boom of wat dan ook dat je om je heen ziet. Als je denkt dat dit belachelijk is, dan is dat ook zo! Sta jezelf toe om te grinniken en er een gevoel voor humor over te hebben. In alle gevallen neem jezelf niet te serieus “Rule nr 6”

 

Lichaamsbewustzijn.

 

Richt je aandacht op wat je voelt in elk deel van je lichaam. Span je spieren aan? Voel jij je vingers en je tenen? Wat gebeurt er als je ze probeert te wiebelen? Verandert het gevoel als je doorgaat met ademen in lange in- en uitademingen? Wat je ook voelt, probeer het zonder weerstand te laten gebeuren.

 

Wat ik uit mijn ervaring leerde, was een les die ik niet snel zal vergeten: ik vond mijn innerlijke kracht pas toen ik stopte met proberen te vechten.

 

Mijn ervaring is dat juist alle gevoelens die in je lichaam zitten gevoelt willen worden. Gevoelens moet je nooit onderdrukken want dan wordt ze alleen maar sterker en sterker.

 

Voel wat gevoelt moet worden.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp. Onze coaches kunnen je verder helpen.

 

Martijn Mensink

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.